logoFoto tuinLogo tuin
Zijn er andere filosofische tuinen?


Zover wij weten zijn er geen andere filosofische tuinen, in de betekenis die wij eraan geven: een tuin met een veelheid aan beelden en teksten, zo ruim en divers als mogelijk, gekozen vanuit didactisch oogpunt.

Wij kennen nog 2 andere tuinen die - in andere betekenis - filosofisch genoemd kunnen worden:

 • de tuin van het Erasmushuis in Anderlecht:
  in de tuin van het huis waar Erasmus een tijdje verbleef, werden in 2000 door 4 geremoneerde kunstenaars (Catherine Beaugrand, Marie-Jo Lafontaine, Perejaume en Bob Verschueren) een aantal "filosofische kamers" ontworpen. Deze kunstwerken vormen een uitnodiging voor het verpozen om van de voorbijglijdende tijd te genieten of van gedachten te wisselen met vrienden, want zoals Erasmus zei: "Daar waar vrienden zijn, daar is rijkdom".
  Een voorbeeld van een "filosofische kamer": Perejaume maakte een glazen kamer waarvan de wanden uit brilglazen zijn opgebouwd.
  Het is in de filosofische tuin van het Erasmushuis dat het idee ontstond voor onze filosofische schooltuin.


 • het Parc Jean-Jacques Rousseau in het Franse Ermenonville:
  in dit "wild" park plaatste de markies de Girardin (1735-1808) meerdere "fabriques", dat zijn monumenten toegewijd aan een bepaalde waarde, deugd of personage, meestal vergezeld van een steen waarop een gedicht of filosofische gedachte is geschreven.
  Het park verwierf grote bekendheid omdat Jean-Jacques Rousseau er aanvankelijk begraven werd (in 1794 werden zijn overblijfselen overgebracht naar het Panthéon in Parijs).
  Een voorbeeld van een "fabrique": de moderne filosofie wordt voorgesteld door een Griekse tempel. Op de 6 zuilen staat telkens de naam van een filosoof en een woord dat hem karakteriseert: Newton (lucem), Descartes (nil in rebus inane), Voltaire (ridiculum), Rousseau (naturam), William Penn (humanitatem), Montesquieu (justitiam).
  De tempel is niet afgewerkt: symbool van het feit dat filosofie steeds blijft evolueren.